Олег БАЗИЛЕВИЧ (молодший): “Працюю над книгою за матеріалами О.П.Базилевича”

9 дней без легендарного Капитана…
4 декабря, 2018
Рахмилю Давидовичу СУРКИСУ – 99!
10 декабря, 2018
9 дней без легендарного Капитана…
4 декабря, 2018
Рахмилю Давидовичу СУРКИСУ – 99!
10 декабря, 2018

Передмова

Книга О.П.Базилевича “Система, або роздуми про те, яким був, став і може стати футбол” – бібліографічна рідкість, починаючи від першого свого видання невеликим тиражем у 2013 році. Перевидання 2017 року не дуже виправило ситуацію. Багатий фактичний та методичний матеріал, який міститься у ній, заслуговує на те, щоби бути відомим найширшому загалу вболівальників, а також спеціалістів – тренерів, педагогів та спортивних журналістів.

Розповсюдження ідей, методів та підходів має ключове значення для прогресу. Особливо це важливо для футболу, і зокрема українського. Адже наш футбол сьогодні не відіграє тої ролі, яку він може і повинен відігравати – і у світовому футболі, і в житті суспільства. Смак великих перемог, радість вболівальників від успішної гри і здобуття престижних трофеїв – все це вже сьогодні трохи підзабулося.

Але так буде не завжди.

Система організації гри та підготовки футболістів, розроблена В.В.Лобановським, О.П.Базилевичем та А.М.Зеленцовим – цінний науково-методичний спадок українського футболу, який і досі не втратив своєї актуальності. Використання цього спадку є можливістю повернути наш футбол туди, де він повинен бути – у спортивному і соціальному плані.

Коли я допомагав батькові працювати над матеріалами книги, ми стикнулися з проблемою: як в одній книзі поєднати спогади про футбол минулих десятиліть, опис практичного досвіду футболіста і тренера – з розповіддю про Систему, з науково-методичними аспектами, вкрай важливими, але досить напростими для розуміння широкого читацького загалу. Тоді було прийняте рішення – книга О.П.Базилевича не буде мемуарною, у традиційному розумінні цього слова. Вона має бути детальною розповіддю про те, як було розроблено Систему організації гри та підготовки футболістів, які чинники на неї вплинули, які методи та підходи вона увібрала в себе, як вона застосовувалася у підготовці різних команд, якого ігрового та спортивного результату завдяки використанню Системи вдалося досягти, і як як її треба використовувати надалі.

Готуючи матеріали книги до наступного видання, я слідував тому самому підходу і включив у неї великий обсяг фактичної, методичної та графічної інформації, яка не потрапила у попередні видання. Тепер ця книга містить матеріали статей, підготовлені та написані О.П.Базилевичем з різних питань, де більш глибоко висвітлюються різні важливі моменти, які мають бути цікавими для всіх, хто по-справжньому любить футбол, а також для спортсменів, тренерів дитячих, юнацьких та дорослих команд, і спортивних журналістів. Додано значну кількість маловідомих, але цікавих фотографій. І зараз ця книга містить ще більше відповідей і ще більше питань, якими необхідно займатися для того, щоби по-справжньому відродити український футбол.

О.О.Базилевич
грудень 2018

Comments are closed.